Oktober wordt wel de wijnmaand of zaaimaand genoemd, maar het is vooral een herfstmaand. De dagen worden almaar korter, de temperatuur daalt, de kans op regen en storm neemt toe. Tussendoor kunnen we hopelijk nog genieten van een aangenaam najaarszonnetje met prachtig strijklicht door de bomen in uw tuin of in het bos. Maak een verfrissende boswandeling, verzamel kastanjes en mooi verkleurde herfstbladeren en decoreer daar een schaal mee. Leuk om eventueel samen met de (klein)kinderen in de herfstvakantie te doen. De grond is nog warm en vochtig en het is tijd om voorjaarsbollen te planten, dus er zijn ook nog genoeg tuinklusjes te doen.
tuinklussen en -klusjes
- Plant laatbloeiers als hemelsleutel (Sedum), herfstasters, herfstcyclamen, chrysanten, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).
- Plant wintergroene of vroeg bloeiende (bessen)struiken, hagen en rozen die nu met kale wortels en dus voordeliger te koop zijn. Denk aan de toverhazelaar, winterjasmijn, taxus, hulst, vuurdoorn, kardinaalsmuts en hebe. Keuze te over! Ook siergrassen zorgen voor een mooi tuinbeeld in de winter.
- Sla nu in ons tuincentrum in Paal-Beringen voorjaarsbollen in, zoals tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, sterhyacinten en blauwe druifjes, en plant deze in de border, in het gazon en/of in potten. Ook een leuk tuinklusje om in de herfstvakantie samen met de (klein)kinderen te doen.
- Maak een sfeervolle herfsttafel, met bakken en potten vol winterviolen, heideplantjes, bergthee (Gaultheria), zilverstruikje (Calocephalus), Pernettya, Skimmia en groen (of bont) blijvende klimop. Zet er ook een mooie lantaarn of een stevig windlicht met een kaars erin bij.
- Maak een boswandeling en verzamel kastanjes, eikels, hazelnoten en mooi verkleurde herfstbladeren. Bezoek tijdens de herfstvakantie met de (klein)kinderen ons tuincentrum in Paal-Beringen en kies een paar vrolijke herfstdecoraties in de vorm van bosfiguurtjes als paddenstoelen, kabouters, eekhoorns of uilen en maak daar samen met de vondsten uit het bos een leuke presentatie van voor in een schaal of op de balkon- of terrastafel.
- Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.
- U kunt nu nog zogeheten ‘koudekiemers’ zaaien; deze hebben, net zoals voorjaarsbollen, de koude winterperiode nodig om te ontkiemen – in het geval van de voorjaarsbollen om te gaan bloeien. Denk aan monnikskap, ridderspoor, slaapmutsje, siererwt (Lathyrus) en wildemanskruid (Pulsatilla).
- U kunt nu nog een gazon aanleggen, door te zaaien of graszoden te leggen.
- Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten. Blijf deze maand nog maaien en strooi kalk.
- Verwijder afgevallen blad en afgestorven plantendelen uit de vijver en span een net over de vijver om blad op te vangen.
- Ruim de schuur of garage op, zodat u de tuinmeubels er straks weer makkelijk in kunt zetten. U kunt ook beginnen met het verwijderen van waterschalen onder de potten, zwenksproeiers en vorst- en roestgevoelige gieters en deze weer opbergen in de schuur of garage.
- Maak het terras en de voegen van terras en paden schoon en onkruidvrij.
- Hang nestkastjes en vogelvoederhuisjes, -silo’s of -schalen op. Maak nestkastjes die al in de tuin hangen schoon met een borstel, groene zeep en warm water.
- Koop vliesdoek, noppenfolie of rieten matten om planten tegen vorst te kunnen beschermen.
- Breng een ontspannen, aangename sfeer in huis met hippe kamerplanten, zoals het pannenkoekenplantje, een verzameling minicactussen en -vetplanten, (vleesetende) planten in een terrarium of rankende planten hangend in een mosbal (kokedama), begonia’s (helemaal terug van weggeweest!) en grote, jungle-achtige bladplanten en varens.