De Nationale Tuinweek 2018

Voor de vijfde keer organiseert de vereniging Groei & Bloei in België De Nationale Tuinweek. Dit jaar vindt het evenement plaats van zaterdag 9 tot en met zondag 17 juni. Het slotweekend staat in het teken van open tuinen, waarvoor meer dan duizend particulieren hun tuinen openstellen. Het thema is dit keer Moestuinieren, eten uit eigen tuin. Ook voor Nederlandse tuiniers meer dan de moeite waard, met tal van interessante excursies, lezingen, workshops en uitstapjes vlak over de grens.

Tegel eruit, plant erin

De Nationale Tuinweek is een initiatief van de vereniging Groei & Bloei met als doel een groenere woonomgeving te creëren, met als motto “tegel eruit, plant erin”. Het vergroenen van steden en dorpen is niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit. Meer groen en minder bestrating voorkomt overbelasting van rioleringen en dus wateroverlast, en bovendien voelt ieder mens zich prettiger en meer ontspannen in een groene omgeving.

Groei & Bloei is een vereniging van liefhebbers van tuinen en tuinieren. De vereniging bestaat uit 130 afdelingen door heel Nederland en België, elk met een eigen bestuur. Zij organiseren het hele jaar door activiteiten. De vereniging geeft ook een gelijknamig tijdschrift uit.

Moes en meer

Tijdens De Nationale Tuinweek worden er groene activiteiten in meer dan twintig regio's in Nederland georganiseerd. Van Schagen tot Roermond en van Wageningen tot Walcheren. De meeste activiteiten zijn gratis, voor sommige wordt een kleine vergoeding gevraagd. Kijk op www.groei.nl/tuinweek wat er zoals plaatsvindt, van workshops en lezingen tot excursies. De tuinweek wordt afgesloten met het Open Tuinenweekend op 16 en 17 juni waarin meer dan duizend particuliere (moes)tuinen opengesteld worden.

Twee extra aanraders

Door tuinen te bezoeken krijg je inspiratie en tal van nieuwe ideeën. Er is ook altijd wel iemand te vinden die je allerlei handige tips en informatie kan geven. Denk behalve aan tuinen in de buurt ook eens aan deze twee plantenfeestjes van internationale allure die deze maand plaatsvinden:

  • Bij Kasteel Hex worden ieder jaar in juni en september bloemen- en plantendagen georganiseerd. Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juni bezoeken liefhebbers van heinde en verre de kasteeltuinen in het Zuid-Limburgse deel van de streek Haspengouw, België, halverwege Luik en Maastricht. Er zijn talloze kwekers, er worden rondleidingen en lezingen gegeven en er zijn workshops, zoals koken met de oogst die je eerst zelf ‘gewildplukt’ hebt. www.hex.be
  • Ook de Internationale Kwekerijdagen Bingerden trekken elk jaar in juni bezoekers uit binnen- en buitenland. De historische buitenplaats Bingerden, even buiten het Gelderse dorp Angerlo, vormt het romantische decor voor kwekers en andere groenspecialisten, de tuinen zijn opengesteld, in de moestuin vindt een Food Festival plaats en ook hier kun je lezingen bijwonen en deelnemen aan (composteer)workshops. Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni. www.bingerden.com