Vogels voeren en tellen!

Vogels voeren en tellen!

Juist in de donkere wintermaanden fleuren vogels de tuin op, met hun capriolen, gefladder en getjilp, of gewoon met hun mooie, kleurrijke verschijning. Lok ze naar je tuin of balkon met speciaal vogelvoer, ook als het niet vriest, en doe mee aan Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt.

Vogels voeren, (wat) wel en niet?

Vogels verbruiken het hele jaar veel energie. In de winter om warm te blijven, in het voorjaar om te nestelen en eieren te leggen, daarna om hun territorium te verdedigen en hun jongen groot te brengen. In het najaar moeten ze reserves opbouwen voor de winter. De Vogelbescherming adviseert daarom vogels het hele jaar door bij te voeren. Dat kan geen kwaad: ze zullen niet lui worden of verleren zelf hun voedsel in de natuur en in onze tuinen bij elkaar te sprokkelen, en ze waken uit zichzelf voor overgewicht. Schrap vetbollen en pinda’s van het menu als het lenteachtig begint te worden. De jongen kunnen stikken in de pinda’s en het vet van de bollen wordt snel ranzig bij oplopende temperaturen. Geef vogels nooit gezouten voer, maar ongebrande pinda’s en zonnebloempitten, speciale (zoutloze) vogelpindakaas, gedroogde maiskorrels, strooivoer en stukjes fruit. In ons tuincentrum in &locations% vind je alle benodigdheden, van vetbollen met zaden en pitten tot mooie vogelvoersilo’s en vogelpindakaashuisjes om op te hangen.

Vogels tellen

In het weekend van 27 en 28 januari wordt in België Het Grote Vogelweekend op initiatief van Natuurpunt gehouden. Hoe meer mensen hieraan meedoen, hoe meer inzicht de Vogelbescherming en Natuurpunt krijgen over de stand van de verschillende soorten tuinvogels in Nederland en België. Vogels zijn ’s ochtends het meest actief, dan heb je de meeste kans op een enerverende dertig minuten tellen en noteren. Vogels die overvliegen tellen niet mee. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort dat je tegelijkertijd hebt gezien. Dus als je eerst twee koolmezen telt en even later zitten er vijf tegelijk, noteer dan ‘vijf koolmezen’. Kun je het beweeglijke gefladder niet bijhouden? Maak dan een foto met je smartphone, zodat je rustig kunt (na)tellen. Je kunt je telling doorgeven via de speciale app ‘Tuinvogels’ en via de websites www.tuinvogeltelling.nl en vogelweekend.natuurpunt.be.

Extra vogeltips

  • Heb je moeite met het herkennen van bepaalde vogels? Kijk bij ‘Tuinvogels’ op www.tuinvogeltelling.nl voor duidelijke afbeeldingen van de vijfentwintig meest voorkomende vogels. Op vogelweekend.natuurpunt.be kun je een gratis digitale gids voor blije vogels aanvragen, met daarin ook afbeeldingen van veelvoorkomende tuinvogels en allerlei tips.
  • Maak in februari oude nestkasten schoon met kokend water of hang nieuwe nestkastjes op. Plaats de kastjes of huisjes minstens twee meter hoog, minstens drie meter uit elkaar, niet in de volle zon en met de opening op het noordoosten.