Budget kerstideeën

Budget kerstideeën

Met kerst maken we het binnen én buiten extra gezellig en zoeken we elkaar op om samen lekker te eten en cadeaus uit te delen. Dat kan een aardig centje kosten, zelfs als je met kerst gewoon je favoriete stamppot serveert. Met een beetje “van jezelf” (lees: uit eigen tuin!) en met een beetje van ons tuincentrum in Paal-Beringen creëer je veel meer sfeer voor minder geld. Een aantal budget ideeën voor kerst.

Maak zelf een kerstkrans

Een krans aan de voordeur vormt een feestelijk welkom. Je kunt op onze kerstafdeling een kant-en-klare krans kopen, maar er ook een basiskrans aanschaffen die je zelf versiert met ingrediënten uit eigen tuin. Denk aan dennengroen, (hulst)takken met bessen en bloeiende klimopranken. Misschien heb je ook nog de gedroogde zaadhoofden van papavers of sieruien of dennenappels uit het bos bewaard. Draai er een mooi rood, goud- of zilverkleurig lint omheen en hang hem aan een mooie strik van hetzelfde lint. Extra tip: bewaar de basiskrans voor volgend jaar!

Groene tafeldecoraties

Met een blok oasis in een mooie pot, vaas of schaal, en met wat groen uit eigen tuin, aangevuld met een mooie kaars, kleine kerstballetjes, dennen- of sierappels, maak je in een handomdraai een fleurig tafelstuk. Leg takjes hulst, rozemarijn, laurier of dennengroen, die je met een draad aan elkaar bevestigt, op opgerolde servetten of wikkel ze eromheen met een kleurig lint. Ook glaasjes met waxinelichtjes erin kun je opfleuren met een lint eromheen, al dan niet met een groen takje dat je achter het lint steekt. Een glazen schaal vol dennenappels of kerstballen met daarin een snoertje ledverlichting staat nog mooier als je deze op een ronde spiegelplaat zet.

Sterren stralen overal

KerstcadeautjesJe kunt al van vijf aan elkaar gelijmde dennenappels met wat groen in het midden een decoratieve kerstster maken. Potten van kamerplanten kun je beplakken met uit aluminiumpapier geknipte sterren. En wat te denken van een roze, wit of rood bloeiende kerstster (Poinsettia), die je nu in ons tuincentrum in Paal-Beringen heel voordelig kunt aanschaffen? En hang een (licht)snoer met sterretjes aan de kroonluchter of schoorsteenmantel.

Alternatieve kerstbomen

Geen plek of budget voor een grote kerstboom? Op de kerstafdeling in ons tuincentrum in Paal-Beringen vind je ook mini-kerstboompjes, zoals de dwergspar (Picea glauca ‘Conica’) en de parasol-den (Pinus pinea ‘Silver Crest’). Of maak zelf een kerstboom van houten planken, helemaal passend bij de Scandinavische kersttrend. Heb je grote kamerplanten? Hang daar dan lampjes, ballen en of een zilver- of goudkleurige slinger in. Met wat plukken watten tussen bloeiende kamerplanten als cyclaampjes en kerststerren heb je meteen de sfeer van een witte kerst. Ook leuk: neem een hoge, brede vaas, vul deze voor een deel met water en zet er bloeiende amaryllis en eucalyptustakken in. Drapeer er een zilverkleurige kralenketting tussendoor en laat de ketting hier en daar langs de vaas naar beneden kronkelen – klaar is je minikerstboom!

Extra tip: heb je een echte kerstboom gekocht? Gebruik daar na de feestdagen en Driekoningen (6 januari) de takken van om vorstgevoelige planten mee te beschermen. Heb je een kerstboom met kluit? Probeer deze dan voor volgend jaar over te houden door hem met pot en al achter in de tuin te zetten of in te graven.

Bezoek de kerstafdeling in ons tuincentrum in Paal-Beringen voor inspiratie, kleine decoraties en andere benodigdheden!