Geurende tuinplanten

Geurende tuinplanten

In de zomer zijn we zo veel mogelijk buiten. Het grote genieten is begonnen. Maak van je tuin een nog fijnere buitenkamer door te kiezen voor tuinplanten die heerlijk geuren. Waarom zou je nog op vakantie gaan? Er zijn planten die geuren bij aanraking, die een zoete walm verspreiden die je op meters afstand ruikt en planten en struiken die je vooral ’s avonds in een heerlijk parfum hullen. Sla nu je slag in ons tuincentrum in Paal-Beringen.

Tuinplanten die geuren bij aanraking

Tip: Zet deze langs het tuinpad, op de tuintafel of bij de voor- en achterdeur, dan kun je vaker van de geur genieten wanneer je erlangs loopt of ze even aanraakt.

  • Lavendel, een ideaal struikje om een haagje mee te maken langs een pad, bijvoorbeeld dat naar de voordeur. Bovendien behoudt het in de winter zijn grijsgroene blad. Je kunt de geurige bloempjes ook drogen en in een linnen zakje of een schaaltje doen voor een lekkere lavendelgeur in huis.
  • Pot- of geurgeranium (Pelargonium), verkrijgbaar in alle mogelijke soorten en maten, van de bekende citroengeranium tot de ‘Attar of Roses’, waarvan de bladeren echt naar rozen ruiken als je ze tussen je vingers wrijft. Leuk om een verzameling mee te maken op je balkon- of tuintafel.
  • Dropplant (Agastache), een grote vaste plant waarvan het blad naar anijs ruikt, die lang bloeit en bovendien vlinders aantrekt. 

Tuinplanten die je op meters afstand ruikt

  • Siererwt (Lathyrus), een eenjarige die rijk bloeit in allerlei kleuren, van wit tot bijna zwart, fraai gespikkeld of tweekleurig. Een fragiele klimplant die graag ondersteuning heeft, dus leidt hem tegen de muur, schutting of pergola of drapeer hem over een mooie plantensteun of -piramide.
  • Roos, vooral de ‘ouderwetse’, historische rozen verspreiden een heerlijk parfum, zoals  de Franse rozen (Rosa gallica), muskusrozen (Rosa moschata) en Japanse bottelrozen (Rosa rugosa).
  • Jasmijn, zoals de gewone jasmijn (Jasminum officinale), de sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) en de boerenjasmijn (Philadelphus microphyllus), die geurende witte bloemen krijgen. Een struik die graag tegen een muur of schutting klimt. 

Tuinplanten die vooral ’s avonds geuren

Tip: Plant deze in de buurt van je slaapkamerraam en het terras

  • Blauweregen (Wisteria), een sterke klimplant met mooie blauwe, witte of roze bloemtrossen die ook overdag geuren, maar ’s avonds is het parfum echt overweldigend
  • Kamperfoelie (Lonicera), deze klimplant begint in de vroege avond heerlijk zoet te geuren, verkrijgbaar met bloemen in alle mogelijke kleuren en afmetingen
  • Damastbloem (Hesperis matronalis), een vaste plant met witte, roze of lila bloemen die ’s nachts nog sterker geuren dan overdag.