Maak een pluktuin of bloemenborder!

Maak een pluktuin of bloemenborder!

In Engeland hebben veel mensen een hoek of bloembed in hun tuin gereserveerd voor bloemen waarmee ze zelf de mooiste boeketten kunnen maken. Waarom doen wij dat eigenlijk niet? Een fleurige pluktuin is makkelijk te realiseren en je bespaart er een hoop kosten bij de bloemist mee!

Een goed begin voor je pluktuin of -border

De meeste vaste planten en eenjarigen die lang en rijk bloeien staan het liefst op een zonnige plek. Houd daar rekening mee als je met je eigen pluktuin of -border begint. Zorg ervoor dat de grond onkruid vrij is en zorg voor goede, verse tuingrond of spit een laag compost door de grond. Wat voedselrijke droge koemestkorrels over de grond strooien en die er licht in schoffelen is ook een optie. Geef je zaailingen of jonge planten zeker in het begin voldoende water. Het is nu te laat in het seizoen om eenjarigen te zaaien, maar je kunt deze maand nog wel tweejarigen als vingerhoedskruid en judaspenning zaaien. Of kijk in ons tuincentrum in Paal-Beringen bij de bloeiende eenjarigen, zoals de heerlijk geurende siererwt (Lathyrus).

Top 10 Bloemen uit eigen tuin

Of je nu van wilde, bonte boeketten houdt of van gestileerde bossen bloemen met veel groen, deze vaste planten en eenjarigen leveren je voldoende kleur voor een mooie bos uit eigen tuin.

 1. Zonnebloem
 2. Siererwt (Lathyrus)
 3. Goudsbloem (Calendula officinalis)
 4. Dahlia
 5. Roos
 6. Cosmea
 7. Margriet
 8. Lupine
 9. Zonnehoed (Echinacea)
 10. Duizendblad (Achillea)

Tips voor boeketten uit eigen tuin

 • Pluk vroeg in de ochtend, wanneer het nog niet zo warm is en gebruik een scherpe en schone snoeischaar.
 • Kies bloemen die net geopend zijn. Lange aren, zoals die van vingerhoedskruid en ridderspoor, pluk je wanneer ongeveer de helft van de bloemen aan de steel open is.
 • Verwijder de onderste bladeren van de bloemstelen en zet de bloemen direct in water. Neem bijvoorbeeld een emmer met water mee als je bloemen gaat plukken.
 • Vind je het zonde om de bloemen uit je tuin te plukken? Bedenk dan dat sommige planten, zoals de geurende siererwt, juist langer en rijker bloeien als je er regelmatig van ‘oogst’.
 • Plant komend najaar ook voorjaarsbollen waarvan je de bloemen in een vaas kunt zetten, zoals tulpen en narcissen.