Terrasjesweer

Terrasjesweer

De zomer komt met rasse schreden dichterbij. Is uw terras klaar voor dat heerlijke seizoen van lang buiten zitten, buiten eten en buiten wonen?

Zon en schaduw

Op een terras op het zuiden is een parasol onmisbaar. Geen probleem: parasols zijn er in alle mogelijke uitvoeringen, formaten en prijsklassen, zodat er voor elke situatie en elke stijl wel een parasol te vinden is. Enkele dingen om bij de aankoop rekening mee te houden.

• Een houten mast is vrij zwaar en oogt eerder klassiek; een mast van aluminium is licht, maar past niet bij elke tuinstijl.

• Let erop dat de parasolvoet wieltjes heeft, als hij dikwijls moet worden verplaatst. Of voorkom het verplaatsen met een parasol die kan kantelen.

• Hoe groter de parasol, hoe meer wind hij vangt en hoe zwaarder de voet moet zijn.

• Een muur- of hangparasol is een mooie oplossing als een mast in de weg staat.

• Een ‘halve’ parasol met dito voet is ideaal voor gebruik op een balkon.

Wind en privacy

Te veel wind kan een gezellige namiddag verknallen. Ligt je terras niet echt beschut, voorzie dan een windscherm.  Een uitschuifbaar scherm is enkel zichtbaar als je het nodig hebt. Een vast scherm of schuttingpaneel biedt meteen ook veel privacy, net als een groen, natuurlijk scherm van haagplanten.

Tapijt en verlichting

Met een buitentapijt maakt u uw terras extra gezellig. Het voelt net iets aangenamer als u graag op blote voeten buiten loopt, kleine kinderen kunnen er fijn op spelen en het maakt van uw loungeset een stijlvol salon.

Een terras is niet af zonder sfeerverlichting voor lange zomeravonden. Staande lampen, tafellampen, luchters, lampionnen… wat binnen mogelijk is, is dat tegenwoordig buiten ook. Veel buitenverlichting werkt met zuinige Led-lampen: dat drijft de prijs wel wat op, maar omdat Led-lampen een hoger rendement én een aanzienlijk langere levensduur hebben, bent u uiteindelijk goedkoper af. Nog een belangrijk voordeel: de lamp blijft koel, zodat er geen brandgevaar is als de verlichting dicht bij planten staat. Aan grondspots in het terras kun je ook je voeten niet verbranden.

Zitten en eten

Hebt u op uw terras of in uw tuin geen plaats voor een loungeset, dan zijn comfortabele stoelen met armleuningen een goed alternatief. Die nodigen ook uit om lekker lang na te tafelen. Voorzie eventueel wat extra kussens en per stoel een plaid voor als het ’s avonds wat frisser wordt.

Ook altijd handig om in de  buurt te hebben: een of meerdere bijzettafeltjes. Voorzie zeker een tafeltje naast je ligzetel; u kunt er een kopje thee, een glas limonade, wat fruit en uw boek op kwijt.