Bloembakken en potten vullen doet u zo

Bloembakken en potten vullen doet u zo

Het aanbod aan eenjarige- en perkplantjes is nu op zijn hoogtepunt. Na de IJsheiligen (15 mei) kunt u al dat moois met een gerust gemoed een plaatsje geven op uw terras of vensterbank. Een kleurrijke zomer gegarandeerd!

Potweetjes

  • Let erop dat de bodem van de bakken en potten die u wil gebruiken, voorzien is van afvoergaten. Overtollig water moet vlot de weg naar buiten vinden. Geen gaten in de bodem? Boor ze dan zelf.
  • Het materiaal van de potten is niet echt belangrijk: terracotta, plastic, beton, polystone, aardewerk, kunsthars, metaal, hout… Omdat terracotta poreus is, zal u de planten in een terracotta pot iets vaker moeten gieten. Bij plastic moet u dan weer opletten dat de potkluit niet te nat blijft.
  • Nieuwe terracotta potten zet u voor het beplanten enkele uren in een emmer of teil met water. Het terracotta zuigt zich dan vol, zodat het niet meteen te veel vocht aan de potgrond onttrekt.
  • Potten die bovenaan smal toelopen – type urne -, zijn niet heel geschikt. De wortels nemen al snel de volledige pot in beslag. U kunt de plant dan niet meer verpotten zonder de pot kapot te maken.

Goed begonnen is half gewonnen

Plantjes gekocht, potten gekozen? Dan kunt u beginnen aan het beplanten. Met dit stappenplan doet u het goed.

Stap 1: leg een omgekeerde potscherf over elk drainagegat. Leg daarna nog een laag hydrokorrels (te koop in het tuincentrum) op de bodem; 3 à 4 cm is genoeg.

Stap 2: breng een laagje potgrond aan op de kleikorrels. Bespaar niet op potgrond, maar kies voor de beste kwaliteit. Gebruik bij voorkeur potgrond waaraan meststoffen zijn toegevoegd; zo hebben uq planten tot 100 dagen (kijk op de verpakking) geen extra voeding nodig.

Stap 3: klop de plantjes voorzichtig uit de plastic potjes. Probeer daarbij de worteltjes zo weinig mogelijk te beschadigen. Schik en herschik de plantjes op de potgrond tot u tevreden bent over het resultaat. Zet de plantjes niet te dicht op elkaar; nu zien ze er nog klein uit, maar het is de bedoeling dat ze nog flink uitgroeien. Geen idee van de plantafstand? Vraag raad in het tuincentrum.

Stap 4: vul de bloembak of pot verder op met potgrond. Druk goed aan, vooral rond de plantjes, zodat de plantjes stevig staan en alle wortels contact maken met de grond. Laat bovenaan een gietrand van ongeveer 2 cm vrij.

Stap 5: geef de plantjes flink wat water.