Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

We moeten er geen doekjes om doen: een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Maar als je weinig zin of tijd hebt om te werken in de tuin, kun je met deze ontwerp- en beplantingstips het onderhoud toch al flink beperken.

  • Mispak je niet aan gras. Een gazon lijkt op het eerste gezicht niet meer onderhoud te vragen dan af en toe maaien. Met een robotmaaier zo geklaard, zul je denken! Dat klopt, maar voor een gazon als een biljartlaken is meer nodig. Bemesten, ontmossen, verticuteren, onkruid bestrijden… stuk voor stuk klussen die de robot niet van jou overneemt. Beperk dus het aandeel van gras in je tuin.
  • Pas de beplanting aan aan de omstandigheden in jouw tuin, niet omgekeerd. Met andere woorden: zet de juiste plant op de juiste plek. Elke plant heeft zijn eigen, specifieke behoeften qua zon en schaduw, grondsoort, beschutting, enzovoort. Hoe meer de plek in jouw tuin aan de behoeften van een plant beantwoordt, hoe minder omzien je naar de plant zal hebben. Met een plant op de foute plek heb je alleen maar zorgen. In het tuincentrum krijg je zeker advies over wat een plant nodig heeft.
  • Werk zo veel mogelijk met vaste planten. Ze sterven elke winter opnieuw bovengronds af, maar komen in het voorjaar altijd trouw weer terug, zonder dat jij daar iets voor moet ondernemen.  Elke paar jaar graaf je ze op om ze te delen. Daarbij gooi je het oude, minder groeikrachtige hart van de plant weg, en plant je de jonge delen opnieuw uit.
  • Let op met woekeraars. Bij het opstarten van een border kan het fijn zijn om planten snel te zien groeien; na enkele jaren kost het veel tijd en energie om woekerplanten onder controle te houden en ervoor te zorgen dat ze de andere planten niet verdringen.
  • Kies planten die ook voor en na de bloei iets te bieden hebben: mooi blad, decoratieve knoppen en/of zaaddozen, een opvallend wintersilhouet, eetbare vruchtjes,… Driedubbel plezier voor hetzelfde werk!
  • Gevormsnoeide struiken vragen veel werk. Niet doen dus, als je er geen tijd voor hebt en niemand het in jouw plaats doet. Strak gesnoeide hagen kunnen wel, als je kiest voor traag groeiende haagplanten zoals taxus.