Planten splitsen en delen

Planten splitsen en delen

Het voorjaar is een goede tijd om eens met kritische blik naar de tuin te kijken. Wat heeft afgelopen jaar naar hartenlust gebloeid en welke planten lieten het wat afweten? Vaste planten die al jaren in de tuin staan worden op een gegeven ogenblik gewoon oud, waardoor ze minder goed floreren. Geen nood, want u kunt ze nu een opfrisbeurt geven. Tegelijkertijd houdt u door ze te splitsen, delen of scheuren meer planten over en is de kans groot dat u ze nog eens kunt ‘delen’: cadeau doen aan een andere tuinliefhebber.

Splitsen, delen en scheuren maar

Planten verjongen door ze uit de grond te halen en er meerdere kleine kluiten van te maken kunt u zowel in het vroege voorjaar als in het najaar doen. De periode van circa eind maart tot eind april is de beste tijd, omdat de verse nakomelingen dan genoeg tijd hebben om te wortelen en uit te lopen voordat de winter weer invalt. Afhankelijk van het soort plant splits, deel of scheurt u de moederkluit die u voorzichtig uit de grond schept. Schud eerst zo veel mogelijk losse aarde van de kluit en bekijk dan of u de plant met de hand kunt scheuren of delen of dat u er een schep, spitvork of snoeischaar bij nodig hebt – dan spreekt u doorgaans van splitsen.

Stappenplan

  • Splits, deel of scheur geen planten die bloeien of volop in knop zitten. Verder kunt u vrijwel alle polvormige vaste planten en siergrassen op deze manier een verjongingskuur geven.
  • Schep de plant met een spitvork of schep uit de grond. Doe dit zo ruim mogelijk, zodat de kluit intact blijft en de wortels zo min mogelijk beschadigd worden.
  • Schud de wortelkluit uit zodat u de wortels en groeipunten goed ziet.
  • Deel de kluit met de hand, een snoeischaar of schep vervolgens in twee of meer stukken.
  • Verwijder dode wortels, onkruidwortels en -kiemen en het hart van de plant, het oudste deel.
  • Plant alleen de stukken terug met duidelijk zichtbare groeipunten of worteluitlopers. Maak voor elke plant een ruim plantgat, vul dit met verse grond en plant de plant even diep als de moederplant. Geef meteen water.
  • Geef bij droog weer de eerste drie weken regelmatig water.

Extra tips

  • Planten die u makkelijk met de hand kunt delen of scheuren zijn onder andere purperklokje (Heuchera), elfenbloem (Epimedium) en de meeste vast geraniums.
  • Planten die u met een snoeischaar, schep of spitvork splitst zijn onder andere aster, hosta, phlox, hemelsleutel (Sedum spectabile), vuurpijl (Kniphofia) en polvormende siergrassen als lampenpoetsersgras (Pennisetum).
  • Houtachtige struikjes en kruiden, zoals buxus, muurbloem (Erysimum) en lavendel, kunt u niet op deze manier verjongen.