Fleurige voorjaarstakken

Fleurige voorjaarstakken

Ze zijn er weer: takken met mooie katjes, frisse bloesem en prille magnoliabloemen. U heeft nu volop keuze in ons tuincentrum in Paal-Beringen en haalt er een vleugje lente mee in huis. Misschien kunt u ze ook wel uit eigen tuin knippen om binnen in een vaas te schikken. Anders is het het overwegen waard zo’n vroegbloeiende struik of kleine boom aan te schaffen. Als het niet vriest en de grond niet bevroren is kunt u ze in februari en maart immers gewoon in de tuin planten.

Voorjaarsbloei voor binnen en buiten

Er zijn verschillende soorten struiken en kleine bomen die vroeg in het jaar beginnen te bloeien. Een grote, gevarieerde groep bestaat uit fruit- en sierfruitbomen, zoals de Prunus. De Japanse sierkers, Prunus serrulata, bloeit kort, maar rijk met roze bloesem. Ook de Prunus persica krijgt roze bloesem. De Prunus domestica krijgt witte bloesem. En dan heeft u de toverhazelaar (Hamamelis), waarvan ook veel verschillende soorten zijn. De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) krijgt felgele bloemen die licht geuren. De Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis) krijgt grote, gele bloemen die lekker geuren. Ook de Forsythia of het Chinese klokje is een struik die vroeg in het voorjaar bloeit met zonnig gele bloemen. De sneeuwbal Viburnum x burkwoodii krijgt heerlijk geurende witte bloemen, terwijl de Viburnum opulus ‘Roseum’ heel grote, lichtgroene bloemen krijgt die niet geuren. Wilgentakken (afkomstig van de Salix) dragen zachte, witte katjes en blijven wel drie weken goed op vaas.

Het voorjaar op vaas

Slechts een enkele tak van deze voorjaarsbloeiers heeft al een groots en fleurig effect. Snijd ze schuin af met een scherpe, schone snoeischaar en zet ze in een stevige, hoge vaas met lauwwarm water en speciale heestervoeding. Gebruikt u takken uit eigen tuin? Knip dan enkele takken af waarvan de bloesemknoppen al goed zichtbaar zijn. Zet de takken eerst een dag of twee in een emmer water in de garage of de koudste kamer van het huis.

Extra voorjaarstips

  • Forsythia-takken kunnen in een vaas wortels ontwikkelen. Dan kunt u deze in uw eigen tuin planten of aan iemand cadeau geven.
  • Met Pasen zijn de stevige, kronkelende takken van de krulhazelaar (Corylus) ideaal om mooie decoraties in te hangen.
  • Haal voor nog meer lentegevoel ook voorjaarsbloeiende bollen in pot, bak, glas of mand in huis, zoals narcissen, tulpen, hyacinten en blauwe druifjes. Als ze uitgebloeid zijn, kunt u ze overhouden tot het najaar en dan in de tuin planten. Knip de bloemen eruit, maar laat het blad en de stengels eerst afsterven. Haal de bollen dan voorzichtig uit de pot, schud zo veel mogelijk aarde ervan af en bewaar ze in een oude krant op een droge, koele plek totdat u ze in de herfst een plekje in de tuin – of weer in een pot – geeft.