Klimmende winterkampioenen

Klimmende winterkampioenen

We tipten eerder vijf struiken die uw tuin in de winter opfleuren met – vaak ook nog eens geurende – bloemen. Er zijn echter ook klimplanten die juist in de meest sombere periode van het jaar bloeien. Die wilden we u niet onthouden!
 

Winterkamperfoelie

Goed, de winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) is officieel geen klimplant, maar een struik, maar hij wordt wel zo’n 1,5 tot 2 meter hoog. Hij is goed winterhard en bloeit met ivoorwitte bloempjes van december tot maart. Hij gedijt in zon en halfschaduw. De sterk geurende bloempjes bieden bovendien nectar aan bijen en andere nuttige insecten. De rode bessen die de winterkamperfoelie in juni-juli krijgt zijn weer een lekkernij voor vogels.
In zachte winters behoudt de langzaam groeiende struik zelfs zijn blad. Plant hem op een plek waar u vaak langskomt, bij de voor-, achter- of garagedeur bijvoorbeeld, dan wordt u elke keer weer verrast door die heerlijke geur.

Winterbloeiende en/of wintergroene clematis

De meeste clematissoorten verliezen hun blad in de winter en bloeien in het voorjaar of de zomer, maar er zijn er ook een paar die groen blijven en zelfs bloeien in de winter. De naam zegt het al: Clematis ‘Winter Beauty’ is echt een plaatje, met witte kelkjes van december tot februari, die mooi afsteken tegen het groene blad. Clematis armandii ‘Apple Blossom’ is een wintergroene clematis, die in maart en april bloeit met kleine roze-witte bloemen. Ook andere armandii-soorten hebben mooi glanzend groen blad in de winter en bloeien vroeg in het jaar, zo maart-april, maar dan wit, zoals Clematis armandii ‘Little White Charm’ en Clematis armandii ‘Snowdrift’. Meer wintergroene clematissen: ‘Little White Charm’, ‘Pixie’, Clematis cartmanii ‘Joe’ en ‘Avalanche’.

Clematissen houden van een beschutte, zonnige plek, maar koele voeten. Plant ze diep (minstens 5 centimeter dieper dan ze in de pot staan), zorg voor goed bemeste grond en laat ze niet uitdrogen.

Kom nu in ons tuincentrum in Paal-Beringen kijken naar wintergroen en winterbloeiers. Later in het seizoen, als alles weer groeit en bloeit, vergeet u deze vast aan te schaffen en nu kunt u ze in volle glorie bewonderen.