Top 5 winterbloeiers

Top 5 winterbloeiers

Manden, potten en bakken vol vroegbloeiende bollen, winterviolen, winterheide, kerstrozen (Helleborus), bessendragers als Gaultheria, Pernettya en Skimmia, en wintergroen als buxus en klimop, helpen de winterblues verjagen. Maar wit u meer imposante, vaste winterbloeiers in de tuin, kijk in ons tuincentrum in Paal-Beringen dan ook eens naar deze toppers.

 1. Winterjasmijn
  De klimplant Jasminum nudiflorum is van december tot april overladen met sterk geurende, gele, stervormige bloemen op het ‘kale hout’, dus terwijl er nog geen blad aan de takken te bekennen is. Hij kan 3 meter hoog worden en houdt van kalkarme grond en een zonnige plek tegen een muur of schutting.
   
 2. Toverhazelaar
  Er zijn tal van soorten Hamamelis. De struiken bloeien van december tot maart op het kale hout. Bovendien geuren de gele bloempjes van de Chinese en de Japanse toverhazelaar en verkleurt hun blad mooi in de herfst.
   
 3. Japanse sierkers
  De Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ groeit uit tot een kleine boom van zo’n 5 meter hoog. Hij bloeit van november tot maart met witroze bloempjes op het kale hout. Wanneer het vriest staat de bloei even stil, maar zodra de temperatuur weer boven nul graden Celsius komt vormt de Prunus weer nieuwe bloemknoppen.
   
 4. Sneeuwbal
  Er zijn veel verschillende Viburnum-struiken. De Viburnum bodnantense bloeit met geurende lichtroze of donkerroze bloemschermen op het kale hout. De Viburnum tinus is wintergroen en bloeit wit of roze. De Viburnum tinus ‘Anvi’ bloeit rijkelijk van september tot april met roze-witte bloemen, waarna er blauwe bessen in komen.
   
 5. Mahoniestruik
  De middelgrote struik Mahonia japonica is wintergroen en bloeit van december tot maart met heerlijk geurende, gele bloemen. Hij doet het goed in vrijwel alle soorten grond, mits deze maar goed waterdoorlatend is. Na de bloei vormen zich paars-blauwe bessen.

Kom kijken naar het aanbod winterbloeiers in ons tuincentrum in Paal-Beringen en vraag gerust om advies over standplaats, groei- en verzorgingswijze.