Bollen binnen

Bollen binnen

Het voorjaar is nog ver weg en het duurt nog even voordat de eerste voorjaarsbollen buiten de kop opsteken. Maar toch kunnen we binnen nu al volop genieten van bloeiende bollen, zoals de amaryllis.

Dol op de bol

Het is een heel dankbare bol: de amaryllis, waarvan de officiële Latijnse naam Hippeastrum is. Hij krijgt grote bloemen en is makkelijk in het onderhoud. De grootbloemige amaryllissen met rode of witte bloemen zijn het meest bekend. Er zijn ook meerkleurige, kleinbloemige en dubbelbloemige amaryllissen. De bollen kunnen een doorsnede van wel 20 centimeter hebben. Hoe groter de bol, hoe meer bloemen. Ze bloeien relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan. Laat altijd een derde deel van de bol boven de aarde uitsteken. Zet de amaryllis op een tafel of kast, maar niet boven de verwarming, want dan raakt hij sneller uitgebloeid. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de aarde te nat wordt, want dan kan de bol gaan rotten. Ook in een vaas gaat amaryllis lang mee, al willen de stelen nog wel eens knappen, omdat de bloemen topzwaar zijn. Dat is heel makkelijk te verhelpen door een bamboestok of lange, dikke breinaald in de holle stengel te steken.

Meer bollentips

Er zijn nu ook al hyacintenbollen te koop, al dan niet al in een leuke pot of bak. Maar u kunt amarylis- en hyacintenbollen die nog geen bloemstelen hebben gevormd ook in een speciaal, zandlopervormig glas zetten en zelf in bloei trekken. Zorg ervoor dat het water zo’n centimter onder de bol blijft en ververs het water wanneer het troebel wordt. De amaryllisbol in glas kunt u meteen in de huiskamer plaatsen, maar een hyacintenbol in glas moet u eerst in een donkere, koele, maar vorstvrije ruimte zetten. Wacht tot er een bloemknop is gevormd voordat u de hyacintenbol in de huiskamer plaatst.

Binnenkort zijn er trouwens ook alweer dwergnarcissen voor binnen verkrijgbaar. Kom voor deze bollen en de speciale hyacinten- en amaryllisglazen naar ons tuincentrum in Paal-Beringen.