Laatste kans: bollen planten!

Laatste kans: bollen planten!

Vergeten of er nog geen tijd voor gehad? Zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is kunt u nog tot medio december voorjaarsbollen planten! Koop dus snel de laatste exemplaren in ons tuincentrum in Paal-Beringen en kijk meteen even bij onze kerstafdeling, voor de nieuwste kerstballen en andere mooie kerstdecoraties.

Voorjaarsbollen kiezen

Heel vroeg bloeiende bollen, zoals sneeuwklokjes, winterakonieten en sterhyacinten (Scilla), plant u het best in september-oktober. Soorten die iets later volgen, zoals narcissen en tulpen, en laat bloeiende soorten, zoals de sierui (Allium), prairielelie (Camassia), lenteklokje (Leucojum) en keizerskroon (Fritillaria imperialis), kun je nog prima in november en begin december planten. Ze zijn er in alle mogelijke vormen, maten en kleuren, dus kies zelf welke combinaties je het mooist vindt. Je kunt er nooit genoeg van hebben!

Poottips

  • Officieel plant u bollen niet, maar ‘poot’ u ze. De meeste bollen houden van droge of in ieder geval goed doorlatende grond, anders gaan ze rotten.
  • Kijk op het etiket of ze een zonnig of schaduwrijk plekje willen. Verwilderingsbollen als sterhyacinten en anemonen houden bijvoorbeeld van een plekje onder een boom of aan de voet van een struik. Verder kunt u ze vrijwel overal planten (‘poten’), zowel in de border, het gazon als in potten.
  • Algemene stelregel is dat u ze – met het puntje omhoog – twee keer zo diep poot als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking.
  • Voor een natuurlijk effect strooit u de bollen met losse hand uit en poot je ze op de plek waar ze gevallen zijn.
  • Poot ze in de border tussen de wat hogere vaste planten, zodat de afstervende bladeren en bloemstengels straks vanzelf aan het oog worden onttrokken of zodat u ze daaronder kunt wegmoffelen.
  • In een pot kunt u gebruik maken van de laagjes- of lasagnemethode: poot de laatbloeiers onderin en de vroegbloeiers bovenin. Poot ze niet te dicht bij elkaar – ze mogen elkaar niet raken – en niet dicht tegen de rand van de pot, vanwege de kans op bevriezing. Gebruik een pot met voldoende afwateringsgaten onderin en zet de pot buiten op een beschutte plek, zodat de bollen niet te lijden hebben van overtollig regenwater of extreme vorst.
  • Als u van plan bent er heel veel te poten is een speciale bollensteker een aanrader; die vergemakkelijkt en versnelt het werk. Vraag ernaar in ons tuincentrum in Paal-Beringen.