Gezonde herfstgroenten

Gezonde herfstgroenten

Gierende najaarsstormen, gutsende regen, dalende temperaturen. Je zou er ziek van worden. Gelukkig zijn er juist nu volop gezonde groenten die je in de herfst en de winter vit en fitaal houden. Oogst ze vers uit eigen moestuin of kijk bij de voorraad van wat je afgelopen periode hebt opgeslagen. En maak alvast teeltplannen voor komend jaar.

Groenten als medicijn

Hippokrates, de grondlegger van de geneeskunde zei het al: ‘Eten is het beste medicijn.’ Door gezond te eten wapen je je lichaam tegen virale en bacteriële indringers. Gezond voedsel is het beste preventieve middel tegen ongezonde invloeden van buitenaf. Groenten bevatten  veel vezels, vitaminen en mineralen. Vezels zorgen ervoor dat voedingsstoffen effectiever en gelijkmatiger door het lichaam worden opgenomen. Vitaminen en mineralen kunnen belangrijke antioxidanten leveren. Eet in ieder geval zo gevarieerd mogelijk. Elke dag bloemkool is niet gezond, ook al is bloemkool supergezond. Elke dag een andere groente houdt aandoeningen en ziektes op afstand. Vaak zijn rauwe groenten nog gezonder, maar dat is niet altijd even smakelijk. Een rauwe ui helpt tegen keelpijn, maar is nauwelijks naar binnen te werken. Maar zet eens een rauwe ui naast je bed als je een verstopte neus hebt; dat doet ook al wonderen.

Anti-grieppines van eigen kweek

Nu ruimschoots verkrijgbaar, al dan niet uit eigen moestuin: aardpeer, broccoli, bloemkool, pastinaak, pompoen, prei,witte kool, snijbiet, spinazie en spruiten. Bladgroente, zoals boerenkool, spinazie, snijbiet en sla, bevat calcium, kalium, magnesium, ijzer en vitaminen B, E, C en K. Kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, groene en rode kool, zijn het meest voedzaam als je ze rauw eet, stoomt of blancheert. Er zitten voornamelijk vitaminen C, K en B11, ijzer en kalium in; allemaal heel gezonde componenten. De Allium-familie bestaat uit knoflook, ui, prei en sjalotjes. Deze hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen. Uien zijn een effectief antibioticum. De pompoen behoort tot de meest gezonde groenten die er zijn. Hij bevat veel vitamine A en C, kalium en vezels.

Eet smakelijk en gezond!