Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint Maarten

Zowel Halloween als Sint Maarten winnen de laatste jaren aan populariteit, wellicht mede om de donkere herfstavonden wat op te vrolijken. Halloween wordt gevierd op 31 oktober en is over komen waaien uit Amerika. In griezelige uitdossingen bellen kinderen aan om bewoners te laten schrikken, en ze vervolgens verder met rust te laten als ze snoepgoed krijgen. Sint Maarten is de meer onschuldige versie op 11 november, waarbij kinderen met mooie lampionnen al zingend langs de deuren gaan. Bij beide feesten spelen uitgeholde pompoenen een hoofdrol.

Maak een pompoenlantaarn

Een uitgeholde pompoen met een uitgesneden gezicht of figuurtje kan dienst doen als lantaarn voor de kinderen, maar staat ook leuk bij de voordeur en op de tuintafel. Snijd met een aardappelmesje een dekseltje van de bovenkant. Maak daarbij schuine sneden, zodat het dekseltje er weer netjes op past in plaats van erin te vallen. Hol de pompoen uit met een grote lepel of ijsschep. Verwijder ook het vruchtvlees van het deksel en gebruik het om een lekkere en gezonde soep van te maken. Teken met een stift de gewenste figuren op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit. Laat de pompoen vervolgens goed drogen. Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, zodat hij mooi gaat glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet het dekseltje er weer op.

Bewaartips

Zet de pompoen op een droge plek. Haal hem naar binnen bij nachtvorst. Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees gaan rotten kunt u de binnenkant schoonvegen met verdunde alcohol of chloor.

Meer sfeer bij donker weer

  • Heeft u geen (klein)kinderen over de vloer, denk dan eens aan mooie windlichten, lantaarns en (geur)kaarsen voor binnen en buiten. Voor wat extra licht in de duisternis zijn vuurkorven en fakkels geweldige sfeermakers in de tuin. Je hebt een ruime keuze in ons tuincentrum in Paal-Beringen.
  • Niets zo fleurig als natuurlijke lampionnetjes. De lampionplant (Physalis) dankt zijn naam aan het oranje, ballonvormige omhulsel van de bessen die aan de takken groeien. De takken met de zo’n vijf centimeter grote lampionnetjes zijn nu volop te koop, zowel vers als gedroogd. Ze staan niet alleen leuk in een vaas, maar ook in een krans of in de lamp boven de eettafel.