Vogels herkennen

Vogels herkennen

We schreven het al eerder: in oktober besteedt de tuinbranche in het kader van ‘De Levende Tuin’ speciaal aandacht aan onze gevleugelde vrienden. De vrolijke fladderaars en kwetteraars helpen ons in de tuin met de strijd tegen bladluizen, rupsen en slakken. Vooral in de donkere wintermaanden fleuren vogels de boel op. Voor alle liefhebbers van vogels, jong en oud, zijn er onlangs boeiende boeken verschenen en zelfs een spel: vogelbingo.

Word een vogelaar

De meeste vogels hoort u eerder dan dat u ze ziet. Welke piept daar zo in de heg en welke zingt het hoogste lied daar bovenin de boom? Wist u dat het vooral de mannetjes zijn die zich laten horen, maar dat het vrouwtjesroodborstje daarop een  uitzondering is? En dat vogels elkaar met hun zang of roep onder andere verleiden, waarschuwen of dat ze gewoon gezellig met elkaar ‘twitteren’, zoals veel mensen op internet? Ontdek nog veel meer wetenswaardigheden en leer vogels aan hun zang en roep herkennen met het boek Vogelzang van de Scandinavische ornitologen Jan Pedersen en Lars Svensson. Hierin beschrijven zij 150 vogels, met daarbij prachtige foto’s en een heuse geluidsspeler, waardoor u met een druk op de knop het bijbehorende geluid hoort. Naast tuinvogels komen ook bos-, weide-, water- en roofvogels langs. Voor jonge vogelaars is er de Vogelgids voor kids, met tips voor het opsporen en herkennen van 116 vogelsoorten en leuke informatie, zoals over de verschillende soorten vluchten (slag-, zweef- of bidvlucht) en wat een vogel op een doordeweekse dag zoal uitspookt.

Vogelbingo

Op dagen dat het weer te bar is om erop uit te trekken om vogels te spotten biedt het nieuwe spel Vogelbingo uitkomst. Leer al spelende 64 vogelsoorten kennen, van kookaburra tot prachtelfje. Gemaakt door Christine Berrie, die eerder het spel Vogelmemory maakte, en leuk en leerzaam voor iedereen van 8 tot 88 jaar. Zet maar alvast op het verlanglijstje voor Sinterklaas!
 

Allemaal recent verschenen bij Kosmos Uitgevers:
- Vogelzang, 150 vogels en hun geluiden, Jan Pedersen en Lars Svensson, € 34,99

- Vogelgids voor kids, 116 vogelsoorten in woord en beeld, Marc Duquet, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en Natuurpunt, € 14,99

- Vogelbingo, Christine Berrie, € 29,99