Het buitenleven naar binnen en vice versa

Het buitenleven naar binnen en vice versa

In oktober kan sprake zijn van de eerste nachtvorst en kunnen flinke herfststormen over het land trekken. Tijd om kwetsbare planten naar binnen te halen én om een paar maatregelen te treffen om in de tuin, op het terras of balkon het meeste van zachte nazomerdagen te maken.

  • Zet vorstgevoelige kuipplanten als de oleander, bougainville, Dipladenia of Mandevilla op een lichte plek met een temperatuur van rond de 10 graden Celsius. Geef geen voeding meer en matig water. Als ze gesnoeid moeten worden, doe dat dan als ze nog buiten staan, een paar dagen voordat u ze naar binnen haalt, want in een afgesloten ruimte is de kans op schimmelziekten groter. Vergeet daarom ook niet de ruimte regelmatig te ventileren.
  • Haal ook kamerplanten die u op het terras of balkon hebt laten zomeren weer naar binnen als het overdag kouder wordt dan 15 graden Celsius en de temperatuur ’s nachts onder de 10 graden Celsius komt.
  • Haal waterschotels weg bij de pot- en kuipplanten die tegen vorst, maar niet tegen natte voeten kunnen. Zet de potten en kuipen op voetjes of op een smalle plank of steen om ervoor te zorgen dat overtollig water goed weg kan lopen.
  • Er zijn winterharde tuinplanten, kleine struiken en bomen die u in pot op het balkon of terras kunt zetten, zodat u ook in de herfst en winter plezier hebt van wat groen voor de deur of het raam, zoals sneeuwbal (Viburnum), rododendron, buxus, een kleine den of pijnboom (Pinus) en bloeiende Skimmia en kerstrozen.
  • Plaats tuinverlichting bij looppaden, het terras en de garage- en keukendeur.
  • Installeer een buitenkeuken of veranda, zodat u op milde herfst- en winterdagen buiten kunt kokkerellen of ontspannen met een tuinboek of -blad.
  • Plaats een vuurkorf, -schaal of -pot of een tuinhaard voor extra warmte en een mooi en knisperend vlammenspel. Een simpele tuinfakkel geeft ook al een spectaculair effect.

 

Tip: Informeer in ons tuincentrum in Paal-Beringen of u vorstgevoelige kuipplanten bij ons kunt laten overwinteren.