Dierendag 2016

Dierendag 2016

Op 4 oktober wordt overal ter wereld stilgestaan bij de rechten en het welzijn van dieren. Deze dag is gekozen omdat het de sterfdag van Franciscus van Assisi (1181-1226), de grondlegger van de kloosterorde van de franciscanen is. De huidige paus koos zijn naam als eerbetoon aan deze bescheiden heilige, die een grote liefde voor de natuur en voor dieren in het bijzonder had. Volgens een oude volkslegende kon Franciscus van Assisi zelfs met dieren praten. Nu kunnen wij dat laatste helaas niet, maar u kunt zeker zijn van een kwispelende staart of een tevreden gespin als u uw hond of kat op 4 oktober een traktatie en extra aandacht geeft. En kijk eens hoe u uw tuin huisdiervriendelijk(er) kunt inrichten. Een aantal tips.

Een huisdiervriendelijke tuin

  1. Zorg voor een eigen plek waar ze kunnen spelen en rusten. Denk aan een kussen, mand of hondenhok. Als u een grote tuin heeft kunt u een afgeschermd stuk gazon of terras voor de hond inrichten. Beloon u dier wanneer het op zijn eigen plek ligt of speelt, zodat het weet dat het iets goed doet.
  2. Voor de hond is het handig om voldoende speelgoed buiten te hebben liggen, zodat hij zich niet richt op u tuinmeubilair of aan allerlei graafwerkzaamheden begint.
  3. Grenst uw tuin aan een drukke weg? Scherm uw tuin dan af met een hek of stevige, dikke haag en een poor of hekje.
  4. Pas op met giftige planten, bloemen en bessen waar de hond of kat een hapje van zou kunnen nemen. Cacaodoppen (die je als mulchlaag kunt gebruiken) zijn ook giftig voor honden. Kies ook liever geen planten met venijnige stekels of scherpe, spitse bladeren, zoals rozen, distels, bramen, meidoorns en yucca’s. Planten waar katten dol op zijn en die geen kwaad kunnen zijn kattenkruid (Nepeta) en valeriaan. En kattengras en lage, zachte siergrassen als blauw schapengras en zegge fungeren voor hen als gezonde knabbelsticks.
  5. Zowel katten als honden beleven plezier aan een vijver, want daar zwemt, springt, vliegt en zoemt altijd van alles rond. Span voor de zekerheid wel een stevig net over uw vijver of leg er een metalen rooster over, zodat ze er niet in kunnen plonsen en ook geen vis te pakken krijgen.