Herfsttrends #2

Herfsttrends #2

Het najaar is een goede tijd om de tuin, het terras of balkon een oppepper te geven. Eerder bespraken we al de trends Sprookjesbos en Nieuwe energie, hierbij nog twee inspirerende voorbeelden.

Trend 3: Geometrie

Door te spelen met verschillende vormen maakt u een tuin of balkon verrassend en dynamisch. Combineer cirkels en kegels of puntvormen met vierkanten en rechthoeken. Dat kan zowel in de vorm van een plantvak of border, als met het gazon, de vijver en snoeivormen (in pot of als haag). Maar ook met de vorm van harde materialen als terrastegels, looppaden, schuttingen, poortjes en potten en bakken. En vergeet vooral niet de verticale oppervlakken te benutten. Hang planten en kruiden in speciale systemen of hangpotten en -zakken aan de muur, schutting of pergola. Zo voegt u meteen speelse, organische vormen toe als welkom contrast met het strakke, massieve lijnenspel van de muur of schutting. Denk ook aan de combinatie van planten met groot en juist heel fijn blad en van bolle, ronde bloemhoofden met lange bloem- of siergrasaren.

Trend 4: Harmonie

Een tegenhanger van de contrastrijke, geometrische trend. Kies planten met niet te veel contrasterende blad- of bloemvormen en kleuren en houd ronde of juist rechte lijnen aan, zowel in de beplanting als in de harde materialen. Kies bijvoorbeeld een groot aantal planten van dezelfde soort in net verschillende blad- of bloemtinten. Een ton-sur-ton kleurpalet of een unikleur zorgt voor ultieme rust. Probeer een vak of border met alleen maar wit bloeiende planten of met een zacht pastelpalet. U kunt dit ook in een handomdraai op kleine schaal realiseren, op terras of balkon: kies potten van dezelfde materialen, vormen en kleuren, vul deze met herfstbloeiers in (bijna) dezelfde kleuren en maak er een mooie, harmonieuze compositie van.