Herfsttrends #1

Herfsttrends #1

Het is alweer gedaan met de zomer, de scholen zijn weer begonnen, iedereen is druk met werk. Ook al heeft de zon zich nog goed laten de afgelopen tijd, de astronomische herfst begint alweer op 21 september. Het tuinseizoen is echter ook nog lang niet afgelopen. Er zijn genoeg mooie planten en leuke ideeën waarmee u uw tuin, balkon of terras nog een flinke oppepper kunt geven.
 

Trend 1: Sprookjesbos

Laat u verbeelding de vrije loop en combineer bosplanten als varens en mossen met oplichtende zilverstruikjes. Leg gerust her en der wat oude takken neer en voor u het weet groeien er mossen en wellicht zelfs paddenstoelen op. Ze bieden bovendien een schuilplek aan kleine dieren en insecten. Bosplanten houden uiteraard van schaduw of halfschaduw, en van een voedselrijke, licht vochtige grond, dus creëer schaduw door een (kleine) boom of een meerstammige struik aan te planten. Daarvoor het is nu een goede tijd. Strooi houtsnippers of een andere mulchlaag die zowel het boseffect versterkt als de grond beter vochtig houdt. Plant armeluisorchidee (Tricyrtis formosana), die nog in oktober kan bloeien, en nu bloeiende herfstcyclamen voor een exotisch en kleurig accent, en (brons)groenblijvende elfenbloemen (Epimedium - die vroeg in het voorjaar bloeit) om het sprookje compleet te maken.

Trend 2: Nieuwe energie

Zowel jijzelf als de tuin kan in deze tijd wat lusteloos zijn. Een najaarsdip is makkelijk opgelost met potten vol rijk bloeiende planten, zoals violen, Skimmia en chrysanten. Kies een paar felgekleurde tuin- en balkonpotten en bakken, die ogen zelfs op de meest sombere dagen vrolijk. Leg bollen bloeiende herfsttijloos (Colchium) op de terrastafel of vensterbank. Plant een paar mooie siergrassen, die wuiven en ruisen in de wind en ook in de winter nog een mooi plaatje opleveren. Beleef alvast de nodige voorpret en ga aan de slag met voorjaarsbollen, die u nu in pot, border en gazon kunt planten. Grote kunststof potten met geïntegreerde verlichting zijn ook een aanrader. Of zet een paar mooie windlichten met stevige kaarsen erin op de tuin- of terrastafel en hang sfeerverlichting in de boom of pergola of langs de schutting of balkonreling.