Kippen houden

Kippen houden

Weleens overwogen kippen te houden? Het is natuurlijk heerlijk om elke dag een vers eitje te kunnen eten en het is gezellig, dat gescharrel en gekakel in de tuin. Bovendien verslinden ze slakken. Maar moet u per se een grote tuin hebben? Dat valt reuze mee.

Wees er als de kippen bij

Hoeveel ruimte u nodig hebt hangt af van het soort kip dat u kiest.Er zijn namelijk flinke exemplaren, maar u kunt ook kiezen voor krielkippetjes of kwartels. Gemiddeld heeft een kip in de ren 1,5 vierkante meter nodig, waar een krielkip of kwartel toekan met 1 vierkante meter. Reken voor het nachthok op 2 vierkante meter voor drie kippen en 1 vierkante meter voor de kleine exemplaren.

In het hok moeten legnesten en zitstokken aanwezig zijn en het moet niet de hele dag in de volle zon staan. Verder moet het er droog en tochtvrij zijn met wel voldoende luchtcirculatie. Op internet zijn bouwplannen te vinden voor allerlei soorten en maten hokken en rennen, maar ukunt deze ook als bouwpakket of helemaal kant-en-klaar kopen.

Als u de kippen overdag in de tuin rond laat scharrelen heeft u geen ren nodig, maar kan er hier en daar een plantje (maar ook onkruid) sneuvelen. Bescherm kwetsbare planten en zaailingen door er gaas overheen te plaatsen en zorg ervoor dat er een (natuurlijke) afscheiding is, zodat ze er niet als de kippen vandoor kunnen gaan. Ook willen ze graag schuilplaatsen, zoals struiken en hagen.

Gewone legkippen vindt u makkelijk op Marktplaats, bijzondere rassen vindt u bij de diverse gespecialiseerde verenigingen.

Verdere benodigdheden

  • Kippen houden ervan een zandbad te nemen, dus zorg voor een lage bak met zand
  • Zet regelmatig een bakje neer met schelpengrit (fijn gemalen schelpen) voor hun kalkbehoefte en kiezelsteentjes (goed voor hun spijsvertering).
  • Voer en water. Kippen fungeren ook als GFT-bak; je kunt ze resten van groenten, fruit, oud brood, rijst en gekookte aardappels voeren. Geef ze geen ui, prei, bananen- of citrusschil, pikante, zoute of vette etensresten, vlees, vis en kaas.
  • Biologische reinigingsmiddelen voor het hok.