Bollen bestellen

Bollen bestellen

Om straks zeker te zijn van een fleurig voorjaar kunt u nu alvast bollen bestellen bij gespecialiseerde kwekers. Vanaf begin september vindt u ook een brede selectie voorjaarsbollen in ons tuincentrum in Paal-Beringen. De beste tijd om de bollen te planten is vanaf eind september tot medio december. 

Welke wanneer planten?

De meeste bollen kunnen van september tot medio december de (pot)grond in, vóór de eerste nachtvorst. Heel vroeg bloeiende bollen, zoals sneeuwklokjes, winterakonieten en sterhyacinten (Scilla) plant u het best in september-oktober. Soorten die iets later volgen, zoals narcissen en tulpen, kunt u het hele najaar planten. Laat bloeiende soorten, zoals sierui (Allium), prairielelie (Camassia) en keizerskroon (Fritillaria imperialis), kunt u in november, begin december planten, mits het niet vriest.

Waar?

De meeste bollen houden van droge of in ieder geval goed doorlatende grond, anders gaan ze rotten. Kijk op het etiket of ze een zonnig of schaduwrijk plekje willen. Verwilderingsbollen als sterhyacinten en anemonen houden bijvoorbeeld van een plekje onder een boom of aan de voet van een struik. Verder kunt u ze vrijwel overal planten (‘poten’), zowel in de border, het gazon als in potten. 

Mooie en nieuwe soorten

Voor wie van een dramatisch effect houdt: combineer eens sneeuwwite tulpen met bijna echt zwarte soorten, zoals de elegante witte tulp met lichtgroen streepje ‘Spring Green’, de ‘White Triumphator’ of ‘White Dream’ met de indrukwekkende ‘Black Hero’ of ‘Queen of Night’. Nieuwe tulpen zijn onder andere de zalmkleurige ‘Salmon Prince’, de dubbele rood-paarse ‘Negrita Double’, de diep magenta purperen ‘Thesire’ en de karmozijnrode ‘Pacific Pearl’. Opvallende nieuwe narcissen zijn onder andere de limoengele ‘Spellbinder’ en de witte narcis met roze hart ‘Sophie Girl’. Er is ook een nieuw blauw druifje: muscari ‘Alida’, die grote blauw-witte bloemaren krijgt. Vraag ernaar in ons tuincentrum in Paal-Beringen.

Extra bollentips

- Er zijn bollen die vroeg (vanaf januari-februari) en die laat (mei-juni) bloeien. Kijk op de verpakking en kies beide soorten om zo lang mogelijk van de verschillende voorjaarsbloeiers te kunnen genieten. 
- Algemene stelregel voor het planten van bollen is dat u ze – met het puntje omhoog – twee keer zo diep plant als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking.
- Voor een zo natuurlijk mogelijk effect strooit u de bollen met losse hand uit en plant u ze op de plek waar ze gevallen zijn.
- Plant ze in de border liefst tussen de wat hogere vaste planten, zodat de afstervende bladeren en bloemstengels vanzelf aan het oog worden onttrokken of u ze daaronder kunt wegmoffelen.
- In een pot kunt u gebruik maken van de laagjes- of lasagnemethode: plant de laatbloeiers onderin en de vroegbloeiers bovenin. Plant ze niet te dicht tegen elkaar – ze mogen elkaar niet raken – en niet dicht tegen de rand van de pot, vanwege de kans op bevriezing.