Zonnebloem weken

Zonnebloem weken

Maak kennis met de zonnebloem, een explosie van vrolijkheid! 

Herkomst van de zonnebloem

De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, mais en pompoenen. De officiële naam van de zonnebloem is helianthus; een samenvoeging van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem).


Kleuren en vormen van de zonnebloem

Iedereen kent de gele zonnebloem, maar de zomerkoningin is ook verkrijgbaar in oranje, bruin, crème en donkerrood. Ook in de vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. De zonnebloem staat sowieso, in elke kleur en vorm, garant voor een flinke portie zomergevoel.
Bij de meeste zonnebloemen staat het bloemhoofd enigszins gebogen. Bij de komende generatie zonnebloemen staat het bloemhoofd rechtop, wat de toepassing ervan zal vergemakkelijken.

Verzorgingstips

Geeft u onderstaande tips mee aan uw klanten? Dan genieten ze optimaal van hun zonnebloemen.

  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
  • Zorg dat er geen blad in het water hangt.
  • Zet zonnebloemen niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater, want zonnebloemen zijn heel erg dorstige bloemen. Voor je het weet is de vaas leeg!
  • Zet zonnebloemen niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

Een prachtboeket met de zonnebloem

De stralende zonnebloemen zijn ideaal om een boeket te laten stralen. Maak eerst een subtiel boeket met de Calla en Statice en bind dit af met touw. Gebruik een mooi touw, want het blijft zichtbaar. Daaromheen plaatst u als een grote omhelzing de zonnebloemen. Draai hier een gekleurd stukje tape omheen om het geheel bij elkaar te houden en het een leuke finishing touch te geven.
 

Symboliek van de zonnebloem

De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt de nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien.