De eetbare tuin in de zomer

De eetbare tuin in de zomer

Iedereen is tegenwoordig aan het moestuinieren, of je nu een grote tuin of alleen een balkon hebt met een paar potten. Afhankelijk van het weer is het vooral zaak in de gaten te houden of je oogst niet verdroogt of verdrinkt. Verder moet je niet te vroeg of juist te laat oogsten, want dat gaat ten koste van de smaak. Een paar hoogzomertips voor de eetbare tuin en het eetbare balkon.

- Denk eens aan eetbare bloemen: mooi en lekker! Zelfs de bloemen van begonia’s, chrysanten, herfstasters, korenbloemen en daglelies kun je eten, mits je geen pesticiden gebruikt. Andere aanraders zijn Oost-Indische kers en komkommerkruid of bernagie.
- Kruiden als citroenmelisse, citroenverbena en (ananas- of aardbeien-)munt zijn makkelijk in potten te kweken. Munt kun je zelfs beter in een pot kweken dan in de volle grond, want het is een enorme woekeraar. Kruiden zijn ook heerlijk om thee van te maken, en in je cocktail of ijstoetje. Als je een grote tuin hebt is het een leuk idee om een pad van geurende kruiden aan te leggen. Geschikte soorten waar je lekker met je blote voeten overheen kunt lopen zijn bijvoorbeeld kruiptijm en Romeinse kamille. Of plant deze tussen de voegen van de tegels op het terras.
- Lege, schoongemaakte groenteblikken kun je met een touw ophangen aan de balkonrand of pergola en vullen met sla en kruiden. Vergeet niet eerst afwateringsgaten in de bodem te boren. Maak eventueel ook gaten in de zijkant om het blik te kunnen ophangen.
- Houd slakken op afstand met een strook schuurpapier, een laag cacaodoppen of met kopertape of koperringen. En ga in de vroege avonduren na of tijdens een regenbuitje op slakkenjacht.
- Laat komkommers en courgettes niet te groot worden, dan hebben ze minder smaak.
- Zaaien kan ook nog, onder andere sla, sperziebonen, spinazie en uien.
- Onkruid wieden gaat een stuk makkelijker na een regenbui. En bedenk dat veel onkruid ook eetbaar is, zoals paardenbloemblad, zevenblad en brandnetel, mits het onbespoten is.

Zaad, plantjes en praktische hulpmiddelen voor de moestuin en je eetbare balkon vind je volop in ons tuincentrum in Paal-Beringen. 

Tuinier smakelijk!