De levende tuin

De levende tuin

Deze maand wordt in het kader van ‘de levende tuin’, die aantrekkelijk is voor mens en dier, water in de tuin gepromoot. Op hete zomerdagen snakken planten, dieren en insecten naar vocht, en daar kunt u ze op verschillende manieren bij helpen:

  • Plaats schaaltjes onder bloempotten en bakken.
  • Plaats een regenton en laat gieters of emmers buiten staan om regenwater op te vangen.
  • Plaats een drink- annex badderschaal voor vogels en kleine dieren als kikkers en egels.
  • Leg een vijver aan, die vind je in ons tuincentrum in Paal-Beringen in allerlei soorten en maten.

Maak een minivijver

Niet iedereen heeft ruimte voor een zwem- of visvijver, maar denk ook eens aan een decoratieve minivijver voor op het terras of balkon. Die kun je kant-en-klaar in ons tuincentrum in Paal-Beringen kopen, maar je kunt er ook makkelijk zelf een maken van een waterdichte oude teil, bak, ton of pot. Als je container niet goed waterdicht is, kun je deze aan de binnenkant bekleden met vijverfolie. Kies een lichte plek waar zo’n 6 uur per dag zon is. Leg een laag schoongewassen kiezels op de bodem en zet bloeiende waterplanten als snoekkruid of moerashyacint, dwerglisdodde en dwergwaterlelie met korf en al erin. Breng een laag vijveraarde aan en vul de minivijver met water. Drijfplanten, zoals krabbescheer, mosselplantje en waterhyacint, kun je gewoon op het water laten drijven en zorgen ervoor dat het water helder blijft. Voor een feestelijke avond kun je je minivijver ook leuk versieren met drijfkaarsen en een paar mooie dahlia- of rozenbloemen.

Meer praktische en leuke tips als deze vind je in het onlangs verschenen boek 52 Projecten voor de stadstuinier, Elke week een groener leven! van Kosmos Uitgevers, geschreven door bioloog Bärbel Oftring, € 16,99.