Hoogzomerklus: de tuin besproeien

Hoogzomerklus: de tuin besproeien

Eind juni heeft het nog flink geregend, al dan niet vergezeld van indrukwekkende donder en bliksem, met veel wateroverlast en schade tot gevolg. Toch kun je er zo goed als zeker van zijn dat er in juli en augustus een periode van warmte en droogte aanbreekt. En wat als je dan net op vakantie bent? Dan kan thuiskomen een stuk minder leuk zijn, met een bruin gazon en kwijnende planten in de tuin. Dat kun je voorkomen door een buurman of -vrouw te vragen tijdens je afwezigheid regelmatig water te geven of door een automatisch besproeiingssysteem te installeren. Dat laatste hoeft niet extreem duur te zijn. De prijs van zo’n systeem loopt ongeveer uiteen van tussen de € 55 en € 300. Laat je erover informeren in ons tuincentrum in Paal-Beringen.

Sproeien of druppelen

Ook als je lekker in eigen tuin vakantie viert is een automatisch watergeefsysteem heel handig, bijvoorbeeld wanneer je liever lui dan moe bent of als je een heel grote tuin hebt. Voor het automatisch bewateren van bloem- en balkonbakken en (kuip)planten in pot bieden ‘druppelaars’ of ‘zweetslangen’ uitkomst. Zweetslangen zijn gemaakt van poreus materiaal en laten water gelijkmatig door. Voor beide systemen dient er in ieder geval wel een buitenkraan aanwezig te zijn. Voor automatische besproeiing van grotere oppervlakken, zoals gazon, border of moestuin zijn er bijvoorbeeld verzonken sproeiers. Sommige werken op een tijdklok, andere op een meer geavanceerd systeem met een vochtsensor, die in te stellen is op de gewenste bodemvochtigheid. Dat laatste bespaart water en dus uiteindelijk ook weer geld: er wordt geen water gegeven wanneer het geregend heeft…

Kom voordat je op vakantie gaat kijken in ons tuincentrum in Paal-Beringen naar de vele verschillende besproeiingsmogelijkheden om ervoor te zorgen dat je dierbare planten de zomer goed doorkomen en er fris en fleurig bijstaan als je weer thuiskomst.