Cannova

Cannova

De oorsprong

De Canna is van oorsprong een plant uit de tropen. Je vindt deze inheemse plantensoort in tropische en subtropische gebieden van de "Nieuwe Wereld" van het zuiden van de Verenigde Staten en verder zuidelijk tot aan het noorden van Argentinië. Alhoewel alle botanische Canna soorten oorspronkelijk afkomstig zijn uit de "Nieuwe Wereld", zijn inmiddels diverse Canna's van nature aanwezig bijna alle subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. Dit omdat ze de mens gevolgd zijn op zijn ontdekkingsreizen. De eerste soort Canna die gevonden werd in Europa is de Canna indica. Zaden van dit soort werden in de 16e eeuw geïmporteerd vanuit het destijds omschreven West Indië. Canna wordt momenteel vrijwel in elk klimaat teruggevonden, zelfs boven de poolcirkel, met korte zomers maar wel lange dagen. De snelle groei van Canna maakt dit mogelijk, zolang de planten minimaal 6 - 8 uur zonlicht krijgen gedurende het groeiseizoen, en ze beschermd zijn tegen de kou in de winter.

Weetjes

De zaden van Canna’s worden gebruikt als kralen in kettingen en andere juwelen. De zaden van Canna zijn ook bekend onder de naam Indian Shot. De zaden zijn dusdanig hard dat je er met een geweer mee door hout heen kan schieten. Het verhaal gaat dat soldaten Canna zaden gebruikt hebben als munitie in de 19e eeuw tijdens de indianenopstand toen hun gewone kogels op waren. Op deze manier is Canna ook verder verspreid in de natuur.

Algemeen

Canna’s doen denken aan (sub)tropische landen en gebieden, mooie stranden, zwoele nachten, bloembedden, zon, warmte en vrolijkheid. Cannova brengt deze tropische plant nu ook naar ons eigen gematigde zomerklimaat. Ze is met haar uitbundige bloei een pronkstuk in elke tuin of op elk balkon. De Cannova kan zowel in ruime potten gepoot worden als in de volle grond. Ze komt daarnaast ook erg goed tot haar recht aan de rand vijvers. Let er daarbij wel op dat de watertemperatuur boven de 10 graden is. Cannova bloeit de gehele zomer door en weerstaat temperaturen tussen de 5°C en 35°C. Grote en plotselinge schommelingen in temperatuur dienen echter te worden voorkomen. De planten hebben het goed naar hun zin in de volle zon of de halfschaduw en houden van enigszins vochtige grond aan hun voeten. Laat de grond dus niet uitdrogen en geef regelmatig water. Wanneer de bloemen uitgebloeid zijn dan kunnen deze makkelijk worden verwijderd. Scheuten kunnen worden weggesneden wanneer de planten te groot of breed worden.

Overwinteren

In koude winters kunnen de wortelstokken van de CANNOVA® binnen overwinteren. Na de herfst zal de koude temperatuur het blad zwart verkleuren. Blad en stelen kunnen worden verwijderd tot op 15 cm en het overgebleven plantendeel inclusief wortelgestel(wortelstokken) kan worden uitgestoken voor overwintering. In geval dat de planten potten staan, kan de pot in zijn geheel naar binnen worden gebracht. Opslaan in licht vochtige potgrond in vorstvrije condities, maar ook niet te warm (0°-10°C). Tussen de verschillende kluiten ruimte laten. In het voorjaar weer uitplanten in potten of vollegrond.