Moestuintips juli

Moestuintips juli

In de siertuin is het nu vooral genieten geblazen, maar in de moestuin valt een hoop werk te verzetten. Maar dat is bepaald geen straf bij mooi, zonnig weer en met een smakelijke en gezonde oogst van eigen bodem in het vooruitzicht.

- Leg stro onder de pompoenen en aardbeien, want die kunnen gaan rotten als ze op vochtige grond liggen.
- Zet steunstokken bij hoge winterbroccoli en spruitenplanten.
- Snoei de druif en knip blad boven de druiventrossen weg, zodat deze voldoende zon krijgen.
- Snoei leifruit als leiappels en -peren in vorm.
- Top tomaten die buiten groeien als ze vier vruchttrossen hebben gevormd en blijf de planten dieven en aanbinden. Geef ze ook regelmatig mest.
- Wees alert op tomaten- en aardappelziekte. De bladeren krijgen dan roestbruine vlekken, worden uiteindelijk zwart en sterven af. Gooi aangetaste tomatenplanten weg en verwijder bij aardappelplanten alle bovengrondse delen. 
- Door regelmatig van uw kruiden te oogsten zullen ze steeds nieuwe scheuten vormen. U kunt de geoogste kruiden vers gebruiken, laten drogen of invriezen. Maak zelf eens een lekkere kruidenboter voor op het stokbrood bij de barbecue. U kunt nu ook stekken van kruiden nemen.
- Houd snoepgrage vogels weg bij fruitbomen en bessenstruiken door aluminium strips en oude cd-roms op te hangen. 
- U kunt nu onder andere deze soorten zaaien: andijvie, bietjes, bloemkool, broccoli, najaarserwten, radijsjes en witlof.
- Poot late aardappels en late prei.
- Nu onder andere oogsten: aardbeien, artisjokken, bosui, doperwten, sugar snaps, tomaten, rode en zwarte bessen, bramen en frambozen.