Tuintips juli

Tuintips juli

Het is hoogzomer en we zijn zo vaak en zo lang mogelijk buiten, om te zonnebaden, te barbecueën en te genieten van de bloemen, bijen en vlinders. Nu en dan kunnen we de handen uit de mouwen steken en de planten hier en daar een beetje bijsturen of de tuin nog meer opfleuren. 

- Geef borders, bloembakken en -potten en het gazon liever om de paar dagen veel water dan elke dag een beetje. Doe dit bij voorkeur ’s ochtends vroeg of in de avonduren.
- Zet voor de tuinoppas die water komt geven als u op vakantie bent alle bloempotten en -bakken bij elkaar, om het werk te vergemakkelijken. 
- Bemest de borders, potplanten, moestuin en het gazon. Geef gladiolen en dahlia’s bloembollenmest en de rozen speciale rozenmest.
- Maai het gazon niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Strooi het maaisel uit in de borders. Dit houdt de grond vochtig en belemmert de groei van onkruid. Staat er een kinderbadje op het gazon? Verplaats dit om de paar dagen om bruine plekken in het gras te voorkomen.
- Knip uitgebloeide bloemen weg bij doorbloeiende (pot)planten, zoals rozen en potgeraniums (Pelargoniums).
- Snoei lange ranken van de blauweregen (Wisteria) weg als deze is uitgebloeid.
- Zaai tweejarigen, zoals vingerhoedskruid, judaspenning en teunisbloem.
- U kunt volop nieuwe planten in de tuin zetten, maar zorg er wel voor dat ze genoeg water krijgen. Koop dus geen nieuwe planten als u eerstdaags op vakantie gaat, maar wacht tot u weer terugbent. 
- Vanaf half juli kunt u stekken nemen van sierstruiken, zoals hortensia (Hydrangea), laurierkers (Prunus laurocerasus), kardinaalsmuts (Euonymus), broodboom (Aucuba) en Skimmia.
- Ga luizen te lijf met een harde waterstraal of verwijder ze met de hand(schoen).
- Leg een steen aan de zonnige kant van de vijver. Kikkers, andere koudbloedige dieren en ook vlinders kunnen zich daarop opwarmen. Vul de vijver regelmatig bij, verwijder wier en algen en dun waterlelies uit als de bladeren niet meer plat op het water kunnen liggen. Houd eenderde van het wateroppervlak vrij van planten. 
- Vul het water in de vogeldrinkschaal regelmatig bij.
- Blijf onkruid wieden.

En geniet van de zomer!