Vlindervriendelijk Tuinieren

Vlindervriendelijk Tuinieren

Juni is dé maand waarin we aangenaam verrast kunnen worden door vrolijk fladderende vlinders in de tuin. Helaas zien we ze al jaren veel minder vaak dan vroeger het geval was, maar het tij keert langzaam weer ten goede. U kunt daar op een heel makkelijke manier aan bijdragen en uw tuin niet alleen aantrekkelijker maken voor vlinders, maar ook voor uzelf. Bijvoorbeeld met bloeiende planten van het vroege voorjaar tot ver in de herfst.

Zon, nectar en fruit

Om energie op te doen hebben de koudbloedige insecten warmte nodig. Zorg ervoor dat ze op een beschutte plek zonne-energie kunnen opdoen. Verder hebben ze nectar nodig. Vlinders zijn met name dol op geel, roze en paars bloeiende planten, zoals de krokus en hyacint in het vroege voorjaar, de vlinderstruik en het koninginnekruid (en andere bloeiende kruiden) in de zomer, en herfstasters en zonnehoed in het najaar. Laat ook oud of beurs fruit dat uit de (appel)boom is gevallen liggen of gooi rottend fruit uit de fruitschaal niet in de gft-bak, maar leg het op een voederplankje of andere hoge plek in de tuin. Vlinders leggen hun eieren in struiken als klimop en hop en hun rupsen eten daar graag van. 

Handige sites

Er zijn veel instanties die zich bezig houden met het wel en wee van de vlinders en zij geven veel informatie en praktische tips ter bevordering van de vlinderpopulaties en over vlindervriendelijk tuinieren. Zie bijvoorbeeld dit informatieve youtube-filmpje van de Nederlandse Vlinderstichting en het programma Vroege vogels: www.youtube.com/watch?v=qSQwf8FQKQI.

Kijk ook eens, bijvoorbeeld om te zien welke vlindersoorten op welke planten afkomen, op: 
-    www.vlinderstichting.nl
-    www.uwtuinvolvlinders.nl
-    www.vlindertuinen.nl/
-    www.vivara.nl/

Wilt u meewerken aan het bijhouden van het groeiende of dalende aantal vlinders? Dan kunt u uw telling onder andere doorgeven via www.vlindermee.nl/vlinders.php, www.vlindernet.nl en www.natuurpunt.be/pagina/het-grote-vlinderweekend (Het grote vlinder(tel)weekend in België valt dit jaar op 6 en 7 augustus)

Bent u benieuwd hoe vlindervriendelijk uw tuin is? Kijk dan op www.tuinsms.nl/tuinscore/Vlindervriendelijk

In ons tuincentrum in Paal-Beringen vindt u veel vlindervriendelijke planten en struiken en ook insectenhotels en vlinderkastjes.