Anigozanthos, Gloriosa en Medinilla zijn als tropische schoonheden de Woonplanten van de maand. Opvallend, zomers en echt weer eens iets anders om mee uit te pakken. Maak kennis met de woonplant van de maand mei.
'Het zonnetje in huis'
Met het vakantieseizoen voor de deur bieden tropische planten alvast een voorproefje op het zomerse gevoel. En met de juiste verzorging bloeien ze tot diep in de nazomer, zodat je er ook dan nog van kunt genieten. Wat alle drie deze schoonheden gemeen hebben, is hun bijzondere kleur. Deze varieert van zacht en vlammend rozerood tot geel, oranje en roze. De bladeren mogen er ook zijn: van diepgroen en golvend tot pijpenkrullen en fiere lancetten. Het meest spectaculaire van onder de evenaar, gewoon bij je thuis.
Meer = meer
De aparte bladeren en spectaculaire bloemen van Medinilla, Gloriosa (prachtlelie of klimlelie) en Anigozanthos (kangoeroepoot) zijn een prachtige combinatie. Vooral veel kleur en veel bloemen. En ‘veel’ is een trend die past in 2016. De berg aan keuzes waar we aan bloot worden gesteld, een tijd waar we overal mee verbonden willen zijn. Deze woonplanten geven een energieke en creatieve boost aan een omgeving die volop in beweging is. Soms is meer gewoon echt meer.
Magnifieke Medinilla
Tussen de sierlijk golvende bladeren groeien mooie roze bloemen. En als die opengaan, komt daar weer een tros dieproze bloemetjes uit. De roze trossen hangen naar beneden. Deze schoonheid is dus alles behalve saai. Deze vrolijke woonplant staat het best op een zeer lichte plek, maar niet in de volle zon. De plant geeft zelf aan hoe hij zich voelt: worden de bladeren en de knoppen donker tot zwart, dan is de kluit te nat en/of staat te plant te donker. Licht hangende bladeren en knoppen vragen juist om wat extra water. Je kunt tot vijf maanden plezier hebben van deze beauty. Omdat de bloemen laag hangen, komt Medinilla het best tot haar recht op een hoge plek.
Glamoureuze Gloriosa (Klimlelie)
Groot, groen en transparant, met aan alle kanten kurkentrekkersliertjes die willen klimmen, in het wild tot wel twee meter hoog. Vergezeld door de beroemde bloemen in dieprood, knalroze of oranje met saffraangeel. De Gloriosa is als ‘klimlelie’ een ware tropische schoonheid. Deze woonplant houdt van het ochtendzonnetje. Daarnaast moet het gietwater weg kunnen vloeien: een voetbad tast de knol aan. Kies dus voor een hoge pot waarin de plant kan staan en laat de temperatuur niet onder de 16°C komen. Tip: Acht weken nadat de plant is uitgebloeid de grond helemaal laten uitdrogen. De plant sterft af, maar maakt nieuwe knollen aan. Op een koele, droge slaapkamer laten overwinteren. In april de nieuwe knollen uit de kluit halen en voorzichtig opnieuw planten. Daar groeit dan een prachtige nieuwe Gloriosa uit.
Aparte Anigozanthos (Kangoeroepoot)
Uit een rozet van spitse, smalle groene bladeren groeien vertakte bladloze stengels. In het wild kunnen die wel twee meter worden, maar een gekweekte Anigozanthos haalt dit helaas niet. Bovenaan de stelen groeien grillige buisjes in rood, geel, oranje of roze. Niet één is identiek aan de ander en de buisjes hebben ook nog eens haartjes, zodat ze er fluwelig uitzien. In elke buis zit een bloem die als een waaier met zes bloemblaadjes op de buis staat: apart, decoratief en kleurrijk. Als woestijnplant staat Anigozanthos graag op een warme, zonnige plek in poreuze aarde, die af en toe wat mag uitdrogen: geef liever wat te weinig dan teveel water. De Anigozanthos wordt ook wel kangoeroepoot genoemd. Hij komt uit Australië en de bloemen lijken op de voorpootjes van het dier.
Meer tips? Bezoek ons tuincentrum in Paal-Beringen.