De moestuin in april

De moestuin in april

De lente is natuurlijk een prachtige tijd om in de tuin bezig te zijn. De natuur komt tot leven en langzaam zie je jouw tuin opbloeien. In deze tijd is er ook erg veel te doen in de moestuin. Daarom geven we je bij ons tuincentrum in Paal-Beringen een korte lijst met werkzaamheden die jouw helpen om je moestuin succesvol te maken.

Voorbereiding is het halve werk

De meeste voorbereiding had je al in maart kunnen doen, maar het is geen probleem om in april nog wat voorbereidingen te doen.

  • Je moestuin kan een schoonmaakbeurt goed gebruiken: verwijder plantenresten en onkruid uit je moestuin. Vergeet daarbij niet om ook de paden van je moestuin schoon te maken.
  • Zorg dat de grond van je moestuin genoeg voedingsstoffen bevat voor jouw planten. Het beste kun je de grond dan ook een aantal keer per jaar bemesten, te beginnen met het begin van het voorjaar. Gebruik stalmest voor de meeste groentesoorten, maar de grond waar je wortelsoorten in wilt planten kun je beter met compost bemesten.
  • Wanneer de grond nog koud is kun je een handje helpen door zwart plastic (van bijvoorbeeld vuilniszakken) over de grond te leggen. Hierdoor warmt de grond sneller op zodat je sneller kan gaan planten.
  • Een paar weken voordat je gaat planten kun je de aarde omploegen, zodat de grond voldoende lucht- en waterdoorlatend is.

Overige werkzaamheden voor de moestuin

  • In april kun je de meeste groentesoorten zaaien in je moestuin.
  • Planten die je binnen hebt opgekweekt kun je langzaam laten wennen aan de buitentemperatuur door ze overdag op een beschutte plek buiten te zetten. ’s Avonds haal je ze naar binnen. Doe dit minimaal een week voordat je de plantjes in je moestuin gaat planten.
  • Blijf onkruid wieden, zodat je planten de ruimte hebben.
  • Neem maatregelen om jouw moestuin tegen ongedierte te beschermen. Zorg voor koolkragen voor je koolsoorten zodat koolvliegen hun eitjes niet op jouw planten kunnen leggen en schaf netten aan om je planten te beschermen.

Kom inspiratie opdoen

Wanneer je meer wilt weten over wat je in jouw moestuin kunt doen, kom langs in ons tuincentrum in Paal-Beringen. Wij helpen je graag met advies en natuurlijk kun je bij ons alles vinden wat je nodig hebt voor je moestuin!