Hoe helpt u de bij?

Hoe helpt u de bij?

Iedereen kent de honingbij, maar in Nederland en Belgie zijn nog honderden andere soorten wilde bijen. De bij heeft extra aandacht nodig. In ons tuincentrum in Paal-Beringen kunt u meer leren over deze bijen en hoe u ze kunt helpen. Eerder vertelden we u al wat de beste planten zijn waar bijen op af komen, maar er is meer nodig om de bijen goed te kunnen helpen.

Help de bij

De wilde bijen hebben het moeilijk de laatste jaren. Dit heeft verschillende redenen; voedseltekort, te weinig nestgelegenheid en parasieten. Hierdoor zijn er steeds minder bijen en dat is een groot probleem. Vele groente- en fruitsoorten die wij eten kunnen niet groeien zonder bestuiving, welke gebeurt door bijen. U begrijpt dus dat het verdwijnen van de bijen een groot probleem is. Daarom brengen wij deze bijzondere en belangrijke beestjes extra onder de aandacht en hopen wij mensen te inspireren om de bijen te helpen.

Wat kunt u doen?

  • Zorg voor voldoende voedsel voor bijen. We hebben u al verteld welke planten bijen aantrekken, maar er zijn nog wat dingen waar u op kunt letten. Kies het liefst voor planten die ook in het wild in Nederland en Belgie voorkomen en vermijd planten met dubbele bloemen. Deze zijn vaak speciaal gekweekt en tijdens dit proces is nectar productie er vaak uitgeselecteerd. Bijen hebben dan niet zo veel aan de bloemen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor planten die extra stuifmeel produceren, zoals bijvoorbeeld composieten.
  • Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen. Veel chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor ongewenste beestjes, maar ook voor de bij. De kans is in ieder geval groot dat ze planten die zijn behandeld met deze middelen zullen vermijden. Probeer dan ook zo veel mogelijk te kiezen voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
  • Zorg voor nestgelegenheid in uw tuin. Zonder nestgelegenheid kunnen de bijen hun eitjes niet leggen om zich voor te planten. Met een bijenhotel kunt u ervoor zorgen dat de bijen een plek hebben om een nest te maken.

Kom inspiratie opdoen

Kom langs in ons tuincentrum in Paal-Beringen om inspiratie op te doen!