Violen zorgen voor een vrolijke noot

Violen zorgen voor een vrolijke noot

De meteorologische lente is begonnen, maar het voorjaar lijkt met die sombere dagen, maartse buien en gure wind nog ver weg. Verdrijf de winterblues met vrolijk bloeiende violen die nu in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn!

Knielen vóór een bed violen
Misschien heeft de producent van de zojuist gelanceerde film “Knielen op een bed violen”, naar de veelgeprezen roman van Jan Siebelink uit 2005, er wel rekening mee gehouden dat juist in maart de viooltjes volop bloeien. En dat geldt vreemd genoeg juist weer niet voor het Maarts viooltje, dat doorgaans pas in april bloeit. Maar na deze opnieuw zachte winter kan ook dit vaste viooltje met geurende violet-blauwe bloemen wel eens nog in de ‘goede’ maand gaan bloeien. Om van de zoete geur ervan te kunnen genieten zult u wel even door de knieën moeten, want het plantje wordt hooguit 15 centimeter hoog.


In de tuin en in pot
Violen zijn heel dankbare plantjes. Ze zijn sterk, voordelig in aanschaf en ze bloeien maandenlang, vooral de exemplaren met de vele kleine bloempjes. U kunt ze zowel in de tuin als in potten of bakken op het terras en balkon planten. Ze staan het liefst in de zon, maar in de halfschaduw kan ook. Ze bloeien nog langer door wanneer u telkens de uitgebloeide bloemen eruit haalt. Ze kunnen best een paar graden vorst hebben; dan gaan hun bloemen en blaadjes wat zielig hangen, maar met het stijgen van de temperatuur veren ze meteen weer op. Let op dat ze niet uitdrogen en zet ze op een plek waar u vanuit de woonkamer of keuken goed zicht op heeft, dan kunt u er ook op gure, onstuimige maartdagen van genieten.