Huis- en tuintips voor januari

Huis- en tuintips voor januari

De feestdagen zijn achter de rug en we gaan terug naar het 'normale' leven. Begin het nieuwe jaar goed en met een frisse start in huis en tuin! Het eind van de winter is nog niet in zicht, maar langzaamaan neemt het aantal daglichturen weer toe. Ons tuincentrum in Paal-Beringen heeft 7 tips voor een fleurige en groene januarimaand.

1. Kerstboom eruit, kamerplant erin

We hadden het eerder op deze site al over de meest trendy kamerplanten voor 2023. Zonder kerstboom en feestverlichting is het opeens een saaie boel, dus kom in ons tuincentrum kijken naar mooie kamerplanten. Je hebt vast nog wel ergens een plekje voor een nieuwe, groene huisgenoot die zorgt voor sfeer en ontspanning!

2. Haal het voorjaar in huis

Je vindt in ons tuincentrum nu allerlei potten en manden met bloeiende voorjaarsbloemen, zoals mini-narcisjes, blauwe druifjes en hyacinten. Deze kun je zowel binnen als buiten zetten. Buiten zullen ze langer bloeien, omdat het binnen redelijk warm voor ze is. Maar als ze binnenshuis zijn uitgebloeid kun je ze alsnog buiten zetten en in de tuin planten.

3. Vogels voeren en tellen

Het kan vriezen, het kan dooien, maar de kool- en pimpelmeesjes, vinkjes, mussen en merels kunnen zeker wel wat krachtvoer gebruiken om warm te blijven. Leef je uit met vetbollen, pindaslingers, vogelpindakaas, zonnebloempitten, halve kokosnoten en strooivoer. Denk ook aan een vorstbestendige water- en badderschaal voor de tuinvogels. Je krijgt er een fladderend spektakel voor terug.

4. Neem stekken van struiken

Je kunt nu van houtige, kale struiken stekken nemen om later opnieuw in de tuin te planten, met andere tuinliefhebbers te ruilen of cadeau te doen. Wil je bijvoorbeeld graag meer rozen, hortensia's, kornoeljes of vlinderstruiken? Volg het nieuws op onze site, want binnenkort geven we meer tips over winterstekken.

5. Snoei voor extra groei, bloei - én vruchten

Als het niet vriest, kun je onder andere deze (fruit)bomen en (bessen)struiken snoeien (en eventueel meteen stekken):

  • knotbomen, zoals wilgen
  • dak- en parasolbomen, zoals catalpa en bolacacia
  • appel- en perenbomen
  • rode, witte en zwarte bessenstruiken

6. Houd anti-vriesmiddelen bij de hand

De winter verloopt weer uiterst grillig, maar in principe kan het nog tot IJsheilingen (half mei) gaan vriezen. Zorg er dus voor dat je noppenfolie, vliesdoek en rietmatten bij de hand hebt om je vorstgevoelige planten mee te beschermen. Daarvoor kun je overigens ook het (onbespoten) dennengroen van je kerstboom en andere kerstdecoraties gebruiken. Kijk bij de eerder geplaatste nieuwsberichten over het recyclen van je kerstboom en ander kerstgroen.

7. Controleer pot- en kuipplanten in de winterberging

De meest vorstgevoelige planten heb je als het goed is een vorstvrij plekje gegeven. In de schuur, garage of een onverwarmde (zolder)kamer. Voel af en toe aan de aarde of ze misschien een beetje water nodig hebben. Verwijder zieke en dode bladeren en takjes. Zet regelmatig een deur of raam open om de pot- en kuipplanten te laten luchten en eventueel wat meer daglicht te geven.